Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Zgodovina festivala

Pop up eNovice

ZGODOVINA FESTIVALA

34. Liffe bo v Ljubljano pripeljal izbrane dosežke svetovne kinematografije in nagrajence najvidnejših festivalov (Cannes, Rotterdam, Berlin, Locarno, Benetke idr.) ter Ljubljano za dvanajst dni spremenil v prestolnico filma. V bogatem spremljevalnem programu bo postregel pogovore s festivalskimi gosti in filmskimi ustvarjalci ter okrogle mize in delavnice. 

Liffe je namenjen ljubiteljem dobrega filma ter tistim, ki želijo spoznati in spremljati svetovno filmsko dogajanj ter primeren za vse starostne skupine. 

Liffe –  Ljubljanski mednarodni filmski festival letos zaznamuje 34. izdajo. V Ljubljano že vrsto let prinaša izbrane dosežke svetovne kinematografije in nagrajence najvidnejših festivalov (Cannes, Rotterdam, Berlin, Benetke itd.) ter obenem opozarja na najpomembnejše dosežke domače kinematografije. Zvesto občinstvo (vsako leto med štiriinštirideset in petdeset tisoč obiskovalcev) narašča vse od ustanovitve festivala leta 1990. Liffe je zasnovala in sedemnajst let programsko vodila Jelka Stergel, od marca 2007 pa je programski direktor in vodja filmskega programa v Cankarjevem domu Simon Popek. 

Cilj festivala je spodbujati in promovirati mlade in neuveljavljene, pretežno evropske filmske ustvarjalce in jih pripeljati v dialog s slovenskim občinstvom. Liffe podeli več nagrad (vodomec za najboljšega mladega avtorja; najboljši kratki film; nagrada občinstva; nagrada Fipresci …).

Vključevanje digitalnih novosti in izobraževalni programi za mlado občinstvo so v zadnjih letih pomemben element festivala, katerega poslanstvo ostaja tudi izobraževanje različnih starostnih skupin. 

V Ljubljani Liffe gostuje na šestih festivalskih prizoriščih (Linhartova in Kosovelova dvorana Cankarjevega doma, Kinodvor, Slovenska kinoteka in Kino Bežigrad in letos prvič dvorana Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani – UL AGRFT), z ostalimi lokacijami (Maribox Maribor, Anton Podbevšek Teater Novo mesto in Kino Union Celje) po vsej Sloveniji pa festival nagovarja in ostaja dostopen slovenskemu občinstvu tudi izven metropole. 

Leta 1992 je Mednarodno združenje filmskih producentov – FIAPF podelilo licenco Film Art Festu, ki se je 1996 preimenoval v Mednarodni filmski festival, 1998 pa v danes že uveljavljeni Liffe (Ljubljana International Film Festival). S to licenco je festival dobil potrditev, da izpolnjuje vse pogoje za uvrstitev na seznam uradnih svetovnih filmskih festivalov. 

Festival že od samih začetkov producira Cankarjev dom, kulturni in kongresni center Ljubljana, katerega program sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.