Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Nagrajenci

Pop up eNovice

NAGRAJENCI

VODOMEC, nagrada režiserju najboljšega filma iz sklopa Perspektive po izbiri mednarodne žirije, ki jo podeljuje glavni pokrovitelj Telekom Slovenije d.d.
Mednarodna žirija: Iza Strehar, Agron Domi, Luis Fulvio Baglivi
Tri tisoč oštevilčenih opek /3000 Numbered Pieces  (R: Ádám Császi)
Obrazložitev
Žirija nagrado poklanja črni komediji z razgibano filmsko pripovedjo in izvirnim scenarijem, ki bo v izziv gledalcem z različnimi predsodki.

NAGRADA ZA NAJBOLJŠI KRATKI FILM
Podeljuje EIS d.o.o.
Žirija: Petja Labović, Jelena Maksimović, Milan Šimánek
Dežela gora / The Land of Mountains (R: Olga Kosanović)
Obrazložitev
Ker je s svojo preprostostjo in navzočnostjo v nas vzbudil empatijo. Z bližnjimi posnetki, ki so nas globoko pretresli, in igralci, ki so se zlili s svojo vlogo.
Posebna omemba: Ostuden/ Hideous (R: Yann Gonzales)

Nagrada FIPRESCI
Nagrado podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev. 
Mednarodna žirija: Michela Manente, Mihai Fulger, Živa Emeršič
Lola (R: Andrew Legge) 
Obrazložitev
Nagrado žirije Fipresci prejme film Lola režiserja Andrewa Leggerja za ambiciozen, inovativen in čustven prvenec, ki gledalca navduši s pogumnim in drznim vizualnim slogom, prevzemajočo pripovedjo in domiselno uporabo arhivskih posnetkov, ob nagovarjanju globokih etičnih dilem.

NAGRADA MLADINSKE ŽIRIJE KINOTRIP
Žirija: Tjaša Hafner, Izak Kabir Khan, Anej Košorok, Lara Matos, Anais Vrtunski
Sladki vzhod / The Sweet East (R: Sean Price Williams) 
Obrazložitev
Izmed petih nominiranih filmov za Kinotripovo nagrado mladinskega občinstva nas je najbolj prepričala odisejada družbenih ekstremov, ki nas je s svojim dinamičnim ritmom posrkala vase in zalučala v politični kaos Združenih držav Amerike. Film pa v opozarjanju na družbeno neenotnost, razdrobljenost in nevarnost ideologij obenem tudi presega geografske meje. Referenčno bogati film ceste pravljičnih razsežnosti nas je očaral s svojo sanjaško vizualno ravnjo, ki vodi v absurde, béga in preizprašuje pogled občinstva, skozenj pa družbo – nas same. Osupnili sta nas brezkompromisna satira in ironija, polna karikiranih likov. Film neizprosno kritizira vse, kar mu pride pod roke, in hkrati ničesar – niti samega sebe ne jemlje resno. Kinotripovo nagrado mladinskega občinstva letos podeljujemo pustolovskemu, ostremu, brezobzirnemu in čarobnemu filmu Sladki vzhod Seana Pricea Williamsa. 

NAGRADA ŽIRIJE ART KINO MREŽE SLOVENIJE
Žirija: Kaja Čop, Gregor Janežič, Luka Vidic
Štirje mali odrasli / Four Little Adults (R: Selma Vilhunen)
Obrazložitev
Film Štirje mali odrasli nam s premišljenim prepletanjem med dramo in komedijo prikaže, kaj se zgodi, ko ljubezenski trikotnik postane kvadrat.
Prevzame nas s pestro paleto likov, komičnimi zapleti in z dramatičnimi trenutki skorajšnjega razkroja odnosov, kljub vsemu pa spretno pripelje k varnemu, nekoliko idealističnemu koncu. Film, v katerem je glavno vodilo iskrena ljubezen in ruši koncept monogamnega partnerstva, odlikuje odlična glavna igralka, podprta z izjemnimi soigralci, osvetlitvijo, fotografijo in glasbo. Vsi elementi skupaj gradijo atmosfero filma in ga sestavijo v koherentno celoto, ki ostane v mislih gledalca še dolgo potem, ko ta zapusti kinodvorano. 

NAGRADA OBČINSTVA ZMAJ 
Občinstvo je z glasovanjem izbralo svojega favorita. Med 26 filmi je najvišjo povprečno oceno, 4'93, prejel film: Poljubi prihodnost - U2 v Sarajevu / Kiss the Future (R: Nenad Čičin-Šain)

GLASOVANJE ZA NAJBOLJŠI FILM JADRANSKE FESTIVALSKE MREŽE
Po trenutno prejetih in preštetih glasovih gledalcev na Liffu vodi film Luksemburg, Luksemburg. Glasovanje poteka do vključno nedelje, 19. novembra. 
Filmi za najboljši film Jadranske festivalske mreže bodo predvajani na vseh petih festivalih (Sarajevski filmski festival – SFF, Zagrebški filmski festival - ZFF, Črnogorski / Hercegovski filmski festival – MFF, Festival avtorskega filma – AFF in Ljubljanski mednarodni filmski festival – Liffe), kjer bodo glasovali lokalni obiskovalci. Konec leta bo po zaključenem ciklu in preštetih glasovih z vseh festivalov razglašen zmagovalec, ki bo prejel finančno podporo za distribucijo filma v regiji.