SL

  Spremljevalni program

  Festivalsko središče v Cankarjevem domu (Drugo preddverje)

  Razstave, branje, druženje, srečanja z ustvarjalci in filmofili, kava in druga pijača, Liffova jabolka Eurosad, pogovori in še veliko več. Vabljeni vsak dan od 13. ure do konca zadnje projekcije. Liffe je v mestu!

  Film bar – festivalska knjigarna

  Vsak dan festivala od 15. ure do 21.30
  Ogled filmov se nadaljuje z nakupom in branjem knjig!

  Filmska knjigarna ob festivalu ponuja prostor za druženje, ki filmsko izkušnjo podaljša z razmišljanjem. Na meniju knjižnega bara so tematske knjižne mešanice domačih in tujih knjig, povezanih s filmom. Bar, ki v nakup ponuja tudi izbore knjig petih povabljenih domačih poznavalcev, se občasno spremeni v prizorišče pogovorov in še kaj.

  Film bar odpira in v njem streže pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature.

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.; www.mestoliterature.si

  Razstava idejnih predlogov plakata Liffe ČE BI LIFFE …

  Od 2. do 20. novembra 
  Festivalsko prizorišče, Drugo preddverje CD 
  Sodelujejo: študentje Grafične in medijske tehnologije Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
  Avtorja in mentorja: doc. Maja Gspan Vavpetič in dr. Gregor Franken

  Pri Oblikovanju medijev so se redne študentke in študenti v zadnji nalogi zimskega semestra vživeli v dvojno vlogo: oblikovalke/oblikovalca plakata za 33. Liffe in hkrati obiskovalke/obiskovalca. Oboje je uspelo! Sproščen vsebinski in likovni pristop je spremljala obvezna uporaba logotipa Liffe. Izbirna možnost se je navezovala na letošnji motiv, oblikovanje lika vodomca, glavne festivalske nagrade. Razstavljeni plakati so sad dela študijskih skupin letnika 2021/22. 


  Večer z Rajkom Grlićem

  ČE, 10. novembra, ob 19.30 (po projekciji filma Kar bo, pa bo)
  Slovenska kinoteka, vstop prost
  Ob izidu slovenskega prevoda avtobiografije Še ne povedane zgodbe se bosta z režiserjem, ki mu Slovenska kinoteka in Liffe posvečata retrospektivo, pogovarjala prevajalka knjige Ženja Leiler Kos in vodja Kinotekinega filmskega programa Igor Prassel. 

  Podoba – glasba

  PE, 11. novembra, ob 19. 30
  Dvorana E1-2, Cankarjev dom, vstop prost 
  8. Mednarodni tekmovalni program glasbenih videospotov
  Javna predstavitev najboljših videospotov leta: Arthur Studholme: Welshy: All for You; Scotty Simper: Sopico: Slide; Kasper Häggström: Radiohead: If You Say The Word; Winston Hacking & Michael Enzbrunner: Animal Collective: We Go Back; Valentin Petit: Rosalia: Saoko; Xander Steenbrugge: Max Cooper: Exotic Contents; Will Dohrn: Jeshi: 3210; Bryan Schlam: The Black Keys: Wild Child; Grégory Ohrel: Residente ft. Ibeyi: This Is Not America; Dave Free & Kendrick Lamar: Kendrick Lamar: N95; Simon Balázs: Odesza ft. Ólafur Arnalds: Light of Day.

  Pogovor o sodobnem kosovskem filmu

  PO, 14. novembra, po filmu Kjer levinje rjovejo s pričetkom ob 14.30 
  Kosovelova dvorana 

  Gostje: Blerta Zeqiri, režiserka filma Poroka; Kaltrina Krasniqi, režiserka filma Vera sanja o morju; Lum Çitaku, direktor Kosovskega filmskega centra
  Kosovska kinematografija se je morala po vojni razviti skoraj iz nič – brez potrebne infrastrukture in filmskih strokovnjakov. Pred nekaj leti je vodenje prevzela mlajša generacija, ki je spremenila vse ter možnost začela dajati mlajšim filmarjem in filmarkam. Petdeset odstotkov sredstev so začeli namenjati režiserkam, kar je še posebej vznemirljivo glede na to, da je Kosovo sicer patriarhalna družba. V letošnjem fokusu na Liffu predstavljamo najuspešnejše filme s Kosova zadnjih let – in prav vse so posnele režiserke.

  Promocija kino programa na družbenih omrežjih

  PO, 14. novembra, ob 10. uri
  Dvorana E1, vstop prost 

  Promocija kino programa na družbenih omrežjih
  Na strokovnem srečanju Art kino mreže Slovenije – združenja prikazovalcev kakovostnih in umetniških filmov se bomo lotili fluidnega in vedno spreminjajočega se polja družbenih omrežij: kako se najbolje lotiti promocije kino programov na spletu, kateri so primeri dobrih praks, kako se spletne promocije lotevajo v tujini.

  Področje serij

  Strokovno predavanje (Masterclass) s hrvaškim scenaristom in režiserjem Daliborjem Matanićem

  TO, 15. novembra, od 12.–13.30  

  Dvorana Lili Novy, vstop prost (prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. do 13. 11. oz. do zasedbe razpoložljivih mest)
  Scenarist in režiser Dalibor Matanić bo predaval na temo ustvarjanja televizijskih serij in filmov. Matanić se je zadnja leta podpisal pod vrsto nagrajenih filmov (Zenit/Zvizdan) in televizijskih serij (Časopis/Novine, Področje brez signala, Molk/Šutnja).

  V sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev in režiserk. 

  Filmski posel: kako ohraniti zdrav pristop v razvoju filmske kariere.

  SR, 16. novembra, od 10.30 do 12.30
  Steklena Dvorana Lili Novy, obvezne prijave do 11. 11. na  www.motovila.si  (število udeležencev je omejeno)
  Delavnica zavoda Motovila (CED Slovenija) s psihoterapevtko in filmsko producentko Rebecco Day (Film In Mind, Združeno Kraljestvo)
  Delo v filmskem sektorju pogosto vključuje tveganje za čustveno in osebno krizo. Čeprav je pogosto zaznan kot glamurozen, je filmski posel v resnici stresen: negotovost zaposlitve, nizke plače, izgorelost, soočanje z zavračanjem, intenzivna in dolga obdobja snemanja stran od družine. Na delavnici zavoda Motovila (CED SIovenia) bo psihoterapevtka in producentka dokumentarnih filmov Rebecca Day skozi pogovor filmske ustvarjalke in ustvarjalce povabila k premisleku o zapostavljenih  vprašanjih, povezanih z duševnim zdravjem v filmski industriji. 

  Nevidni orkester potujočega kina Bridka Bebiča: Od kovača do knapa

  PE, 18. novembra, ob 20. uri
  Klub CD, 12, 8* EUR
  Kino-koncert 
  Bratko Bibič, harmonika, glas; Tea Vidmar, glas; Ana Kravanja, violina, glas; Marina Džukljev, klavir; Eduardo Raon, harfa, elektronika; Samo Kutin, različni inštrumenti; Vid Drašler, bobni
  V okviru cikla Cankarjevi torki 

  Varen kraj

  Strokovno predavanje (Masterclass) s hrvaškim scenaristom in režiserjem Jurajem Lerotićem
  SO, 19. novembra od 11. uri do 12:30
  Dvorana Lili Novy, vstop prost (prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. do 17. 11. oz. do zasedbe razpoložljivih mest) 
  Režiser Juraj Lerotič se bo o procesu ustvarjanja svojega filma Varen kraj, ki je bil letos večkrat nagrajen na festivalih v Locarnu in Sarajevu, pogovarjal s slovenskim scenaristom in režiserjem Matjažem Ivanišinom. 
  Film temelji na osebni tragični zgodbi, zanj je Lerotič tudi spisal scenarij in odigral eno od dveh glavnih vlog. 


  V sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev in režiserk.

  Pogovor s predstavniki nevladne organizacije Združenje za moč, ki so specializirani za področje spolne zlorabe.

  NE, 20. novembra, po projekciji filma Ona ve She said 
  Kino Komuna

  Pionirski dom na Liffu

  SR, 9. novembra, od 16. do 18. ure 
  Filmski prizori (8+)
  Na delavnici bomo skupaj izbrali idejo, prizor posneli, udeleženci pa se bodo lahko preizkusili v vlogi filmskega igralca, režiserja, snemalca, snemalca zvoka. 
  Dvorana E3, prijave sprejema Pionirski dom

  Sreda, 16. novembra, od 16. do 18. ure
  Risana animacija (8+)
  Na delavnici bodo mladi spoznali klasično risano tehniko in digitalno 2D-animacijo ter ju med seboj primerjali. Predstavljena bo tudi brezplačna aplikacija Flipaclip, zato prosimo, da udeleženci prinesejo pametne telefone ali tablice z naloženo aplikacijo (tudi za tiste, ki jih nimajo, bo poskrbljeno). 
  Dvorana E3, prijave sprejema Pionirski dom

  Starši na Liffe, otroci v Malo ulico

  Od 9. do 20. novembra od 10. ure do 21.30
  Prijave (najpozneje dan pred želenim varstvom) in informacije: 
  E Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. T 01 306 27 00
  Varstvo za otroke od 4. do 9. leta v Družinskem centru Mala ulica, Prečna ulica 7, Ljubljana. 
  S priloženo vstopnico po posebej ugodni ceni 6 EUR med projekcijo in dodatnih šestdeset minut.


  Kinodvor. Meeting point.

  Od jutranje kave pred prvo festivalsko projekcijo do dolgih pogovorov po zadnji.
  Kavarna vas v svoj objem od ponedeljka do sobote vabi med 9. uro in polnočjo, ob nedeljah pa med 10. in 23. uro. 
  Matic Majcen 

  Podoba-Glasba

  Petek, 12. novembra, ob 19. uri 
  Cankarjev dom, Dvorana E1–2 
  Glasovanje poteka do 17. novembra 2021.
  • MTV pri štiridesetih

   1. avgust 1981 je za glasbeni video ravno tako pomemben, kot je bil 28. december 1895 za film. Podobno kot je film obstajal že pred prvo javno projekcijo bratov Lumiere v Parizu, je bil tudi glasbeni video že pred začetkom oddajanja MTV-ja razmeroma uveljavljen. A dogodki, ki so se zgodili na ta dva datuma, so tako za eno kot drugo formo v tok pognali kolesje razvoja na vseh ravneh, ki ga ni bilo več mogoče zaustaviti.

   Oba dogodka imata še eno skupno lastnost: da je njuno podoživljanje prežeto z izkrivljeno mitologijo. V primeru bratov Lumiere pogosto slišimo pretirane anekdote, da so gledalci kričali in bežali iz dvoranice v Salon Indien, ko so videli Prihod vlaka na postajo Ciotat (film, ki ga tisti večer sploh nista vrtela). Podobno se tudi za sekvenco, v kateri je astronavt zapičil MTV-jevo zastavo na Luno in je na zaslon udaril komad Video Killed The Radio Star skupine Buggles, intuitivno zdi, kot da se je revolucija nezmotljivo odvila prav v tistih nekaj minutah. V resnici pa je vojna za globalni vpliv tega kanala trajala leta in je bila prežeta s hudimi boji, med katerimi bi lahko vse skupaj tudi padlo v vodo. Ironično zgodovinsko dejstvo je, da tistih ikoničnih prvih minut MTV-ja v živo ni videl skorajda nihče, kajti kanal je bil leta 1981 tako minoren in obskuren, da je bila verjetnost njegove umeščenosti v kabelsko shemo podobna zadetku na lotu. Manj znano je denimo tudi, da je bilo oddajanje že po nekaj minutah začasno prekinjeno zaradi tehnične okvare. In nenazadnje se je prebojno vpeljevanje žanrov, kakršen je hip hop, na tej postaji začelo šele v drugi polovici osemdesetih z oddajo Yo! MTV Raps. Do tedaj je bil MTV izrazito belski kanal (celo do razsežnosti rasizma), usmerjen v pop in rock glasbo za predmestno in urbano občinstvo.

   A prav ti porodni krči so imeli nepričakovano pozitivno posledico. Ko je MTV začel oddajati, so video klipe zaradi pomanjkanja ponudbe jemali z vseh vetrov, večinoma je šlo zgolj za posnete studijske in koncertne performanse. MTV pa je bil prva medijska platforma, na kateri so se tovrstni glasbeni kratki filmi soočili med sabo, kar je sprožilo srdit boj za to, da bi založbe in glasbeniki svoje videe naredili boljše, bolj zanimive, bolj izvirne. In to je bil tisti revolucionarni premik – ideja, da bi za snemanje videa k sodelovanju povabili uveljavljene televizijske in filmske režiserje, ne pa zgolj snemalce, ki so tisti dan stali za kamero na dnevni izmeni. V nadaljnjem poteku osemdesetih in devetdesetih let je prav ta ideja dosegla vrhunec v razmahu avtorske videospotovske ustvarjalnosti, ki je pogosto imela ogromen vpliv povprek celotne globalne pop kulture.

   Ob 40. obletnici MTV-ja je zato pomembno zavedanje, kako veliko je ta kanal naredil za glasbeni video, kakršnega danes gledamo v povsem drugačnih okoliščinah na spletnih platformah, kakršna je YouTube. Res, s spletom in digitalizacijo smo izgubili centraliziran sistem distribucije, ki je iz videov delal instanten in vseobsežen globalni fenomen, a namesto tega smo dobili izredno demokratizirano, bogato, široko in razpršeno ponudbo, ki je ohranila vso spremljajočo ustvarjalno zmogljivost. Videospotovske mojstrovine lahko danes vzniknejo kjerkoli: lahko gre za pop izvajalca na veliki založbi in z velikim režiserskim imenom, lahko pa za majhen, neodvisen, doma narejen video, ki ga nadarjen najstnik posname na telefon. Vznemirljivo je živeti v času, ko je ustvarjalnost tako raznovrstna in dosegljiva, da lahko vznikne na povsem nepričakovanih krajih. Naša naloga v tej postemtivijevski dobi je tako predvsem ta, da se potrudimo pogledati mimo trmastih spletnih algoritmov, kako bi odkrili nove preboje, ki se skriti pred očmi dogajajo onkraj komercialnih in ideoloških predalčkov.

  • Glasbeni videospoti