Za vas pripravljamo novo izdajo festivala
  8.–19. 11. 2023


  Pomladna izdaja predstavlja nagrajene filme z regionalnih festivalov

  Mreža festivalov Jadranske regije, katere slovenski predstavnik je Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe Cankarjevega doma, v okviru 
  Pomladne izdaje predstavlja nagrajene filme z regionalnih festivalov 

  Mednarodne in regionalne filmske uspešnice s podpisi avtoric: Klondike, Korzet, Alma Viva in Kelti, s spletnim in brezplačnim ogledom od 21. do 28. aprila

  Mreža festivalov Jadranske regije, katere slovenski predstavnik je Ljubljanski mednarodni filmski festival Cankarjevega doma, predstavlja
  Ecoscope: brezplačne projekcije dokumentarnih filmov in pogovor na temo varovanja okolja


  Smeti naše vsakdanje Nikolausa Geyrhalterja in Temni pokrov sveta Amirja Muratovića vodita gledalce v navdušujoč in hkrati opozorilen pogled na naš planet.

  Torek, 14. marca, Kosovelova dvorana

  Mreža festivalov Jadranske regije predstavlja: ECOSCOPE
  25. Festival dokumentarnega filma 

  Pogovor po filmu Smeti naše vsakdanje
  Gost: Jaka Kranjc, strokovni vodja Ekologov brez meja, pri katerih se zadnje desetletje posveča preprečevanju nastajanja odpadkov, izboljšanju ravnanja in zmanjševanju onesnaževanja na ravni držav, občin, podjetij in posameznikov.
  Pogovor vodi: Maja Prijatelj Videmšek, dolgoletna novinarka Dela, ki se posveča okoljevarstvenim, naravovarstvenim in prehranskim tematikam ter prihodnosti kmetijstva; objavljala je tudi v številnih uglednih svetovnih revijah in časopisih ter je soavtorica knjige Zadnji dve o projektu reševanja severnih belih nosorogov pred izumrtjem.  Mreža festivalov Jadranske regije ima spletno stran.

  Nove aktivnosti kmalu.

  Izobraževalni program za mlade kritike v okviru Mrezže festivalov Jadranske regije

  Mreža festivalov Jadranske regije (Sarajevo FF, FF Herceg Novi, Zagreb FF, FAF Beograd in Ljubljana IFF) vabi študente filmskih akademij in sorodnih fakultet, ki bi radi izvedeli več o pisanju filmske kritike, da se prijavijo na delavnico, ki jo bo organiziral Filmski festival Herceg Novi, od 24. do 28. februarja 2023.
  Sprejemamo prijave študentov in diplomantov filmskih akademij, fakultet vizualnih umetnosti, filolosˇkih in filozofskih fakultet iz Črne gore, Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Slovenije, ki bi se želeli ukvarjati s pisanjem filmske kritike.

  MREŽA FESTIVALOV JADRANSKE REGIJE PREDSTAVLJA:  Zimska izdaja 


  Štiri močne filmske zgodbe iz regije na ogled brezplačno na spletu med 10. in 18. decembrom

  Po dveh uspešnih pomladnih izdajah filmske manifestacije, združene v Mrežo festivalov Jadranske regije: Zagreb Film Festival, Sarajevo Film Festival, Festival avtorskega filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi in Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe, predstavljajo prvo Zimsko izdajo, ki bo od 10. do 18. decembra na spletni platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba prikazala štiri filme iz regije. To so Jaz sem Frenk Me-toda Pevca, Asimetrija Maše Nešković, Oče Srdana Golubovića in Bog obstaja, ime ji je Petrunija Teone Strugar Mitevske. Filmi bodo dostopni gledalcem na območjih članic Mreže, in to popolnoma brezplačno.

  Mreža festivalov Jadranske regije predstavlja:
  ECOSCOPE: Skrivno življenje dreves, projekcija in panelna diskusija

  Združeni regionalni filmski festivali kot kolesje zelene spremembe in traj-nostnih praks: Pravi čas za ukrepanje je zdaj!
  Prva izdaja projekta, ki združuje filmske projekcije in panelne diskusije na temo ekologije in trajnosti, bo pred-stavila dokumentarec Skrivno življenje dreves, osupljiv filmski sprehod po gozdu, ki bi lahko popolnoma spremenil način gledanja na naravo, bo potekal v kinih v Sarajevu, Beogradu, Herceg Novem, Ljubljani in Zagrebu. Ljubljanska izdaja Ecoscopa bo v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v petek, 2. decembra, ob 19. uri. Projekciji bo sledil pogovor s strokovnjakom za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire, dr. Milanom Šinkom z Biotehniške fakultete. 

  Alma Viva portugalske režiserke Kristel Alves Mera dobitnik nagrade občinstva Mreže festivalov Jadranske regije

  Podelitev nagrad je potekala na 28. Festivalu avtorskega filma; dobitnika je razglasil Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.
  Dobitnik nagrade občinstva za najboljši film Mreže festivalov Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je film Alma Viva Kristel Alves Mere iz Portugalske. Najboljši film je bil izbran z zbiranjem glasov občinstva Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala avtorskega filma, Mednarodnega filmskega festivala v Ljubljani in Filmskega festivala Herceg Novi kot tudi publike, ki je imela možnost ta film gledati po spletu, na VoD-platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

  Prijavite se za sodelovanje v programu Mreža ljubiteljev filma jadranske regije

  Združujemo filmofile regije! Če ste mlajši od trideset let, radi gledate art filme, želite potovati in se udeleževati festivalskih projekcij v vašem mestu, se prijavite za Mrežo filmofilov jadranske regije. 
  Vabimo filmofile iz Slovenije, Hrvaške, Črne gore, Bosne in Hercegovine ter Srbije, da postanejo člani/članice Mreže filmofilov jadranske regije. Priložnost za članstvo v Mreži imajo vsi državljani/državljanke navedenih držav, mlajši/mlajše od trideset let. 
   

  Nagrajenci so znani

  Osrednjo nagrado festivala, vodomca, ki ga podeljuje glavni pokrovitelj Liffa, Telekom Slovenija d.d., je žirija dodelila filmu Varen kraj režiserja Juraja Lerotića, posebno omembo pa filmu Prezaposlena režiserja Erica Gravela. Nagrado za najboljši kratki fim, Sierra, je prejel režiser Sander Joon, posebno omembo pa si je prislužil še kratki film Heat Waves režiserja Kenta Chana. Žirija FIPRESCI je svojo nagrado namenila filmu Neustavljivi režiserke Anais Volpé, žirija Art kino mreže Slovenije pa Blizu režiserja Lukasa Dhonta
  Gledalci so s svojimi glasovi za nagrado občinstva zmaj najvišje ocenili (ocena 4'76) film Praznik dela režiserja Pjera Žalice. In nenazadnje, mladinska žirija Kinotrip je za svojega zmagovalca izbrala film Blizu režiserja Lukasa Dhonta.

  V ponedeljek, 21. novembra, si v Kosovelovi dvorani lahko ogledate: ob 17.00  dobitnika nagrade Art kino mreže Slovenije in Kinotrip, Blizu, ob 19.15 pa najboljši kratki film Sierra in z vodomcem nagrajeni Varen kraj. 

  Liffe v številkah

  33. Liffe bo zabeležil nekaj čez 33.000 obiskovalcev, od tega si je pribl. 7 % gledalcev filme ogledalo z VOD.

  Največ zanimanja je bilo za filme Neskončnost, Trikotnik žalosti, Izgubljeni kralj, Korzet, Duše otoka, Dvojna prevara, Sin, Ona ve, Ia, Lunana: Jak v razredu, Alcarras.

  Na Liffu je bilo na ogled 92 celovečernih in 3 sklopi kratkih filmov iz 48 držav: 
  Avstralija, Avstrija, Albanija, Argentina, Belgija, BiH, Bolivija, Brazilija, Butan, Črna Gora, Češka rep., Čile, Danska, Francija, Gruzija, Grčija, Hrvaška, Iran, Irska, Islandija, Italija, Japonska, Jugoslavija, Južna Koreja, Kanada, Kitajska, Kosovo, Luksemburg, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Severna Makedonija ,Sovjetska zveza, Slovenija, Srbija, Slovaška, Španija, Švica, Švedska, Turčija, Tunizija, Ukrajina, Urugvaj, VB, ZDA.

  Prikazani so bili na  273 projekcijah, od tega 24 v Mariboru, 10 v Celju in 6 v Novem mestu.

  Festival je obiskalo 41 gostov, filmskih ustvarjalcev in članov žirij, iz držav: Islandija, Hrvaška, Avstrija, Gruzija, Francija, Avstralija, Irska, Severna Makedonija, Nizozemska, Bosna in Hercegovina, Belgija, Kosovo, Švedska, Nemčija, Črna gora, Srbija, Češka.
   
  Po projekcijah filmov je bilo 37 pogovorov s filmskimi ustvarjalci.

  Nakup vstopnic in ogled filmov VOD Jadranske mreže festivalov

  Nakup filmov filmi Alma Viva, Vlažen prod in Intregalde za ogled z VOD je možen prek spletne strani Kino Meeting Point

  Zaradi tehničnih težav je v Kinu Bežigrad 10.11. odpadla projekcija filma Dvojna prevara. Nadomestna projekcija bo 15. 11.

  Nadomestna projekcija filma Dvojna prevara bo v torek, 15. novembra, ob 19. uri v Kinu Bežigrad. Veljale bodo iste vstopnice (menjava ni potrebna). 
  Če vam termin nadomestne  projekcije ne ustreza,  lahko do konca festivala (20. 11. 2022) pri festivalski blagajni v Cankarjevem domu uredite menjavo vstopnic za drug film ali vam vrnemo denar.  
  Vstopnice za drug film lahko zamenjate tudi na daljavo: na vstopnice@cd-cc.si pošljite sken, fotografijo ali e-vstopnice in pripišite, za kateri film bi jih želeli zamenjati, in posredovali vam bomo nove. 
  Opravičujemo se vam za nevšečnosti.

  Prizorišča

   

  Pokrovitelji & partnerji

   
  Cankarjev dom
  Glavni pokrovitelj / Main sponsor
  Telekom Slovenije
  Ustanovitelj in glavni sofinancer kulturno-umetniškega programa CD / Founder and main co-funder of Cankarjev dom’s Arts & Culture programme
  S finančno podporo Evropske unije / Funded by the European Union
   
  Kino Bežigrad
  Kinodvor
  Slovenska kinoteka
  Kino Union
  Kino Komuna
  Maribox
  Anton Podbevšek teater Novo mesto