SL
  30. liffe logo  • Kino Bežigrad

   Kino Bežigrad

   Nova lokacija

  Dni
  Ur
  Minut
  Sekund
  Pred nami je 60. Jazz festival Ljubljana. Letošnji program še posebej odraža bogastvo slovenske glasbene scene, ob tem pa ponuja vznemirljiv izbor mednarodnih umetnikov. Festival je ogledalo značilnosti časa in trenutka, v katerem živimo, pa tudi raznovrstnosti domačega godbenega prizorišča v vseh njegovih odtenkih, tako generacijsko kot po načinu glasbenega izražanja. Lahko zatrdimo, da še nikoli doslej nismo bili priče tako močno razvejanemu glasbenemu dogajanju v Sloveniji s številnimi avtorji in glasbeniki, ki delujejo v širokem polju jazza. Pogumni pristopi in odlične izvedbe so naju prepričali, da mora biti festival prav tako pogumen. Poslanstvo Jazz festivala Ljubljana je zagotoviti prostor novim snovanjem. Želiva, da bi vsi delovali v smeri, da bosta tako letošnja kot jubilejna izvedba festivala prihodnje leto najlepši praznik glasbe za domačo in mednarodno glasbeno skupnost ter številne obiskovalce.

  Prvi veliki korak v tej smeri je letošnja ponudba desetih brezplačnih koncertov v Parku Cankarjevega doma. Poudarek je na predstavitvah domačih zasedb in slovenskih glasbenikov kot vodij ali delov mednarodnih zasedb. Poleg tega bo Park prostor še za novi Oder pri starem drevesu, kjer bo z godbenimi vložki posegala mlada, nadobudna generacija glasbenikov, ki v svojem ustvarjanju razmišljajo kreativno. V Parku bo potekalo celodnevno dogajanje, namenjeno tako posameznikom kot družinam. Kot je že običaj, bomo pripravili tudi poseben program za najmlajše.

  Prenovljeni koncept festivala je lahko uspešen samo s podporo občinstva. Od samega začetka oblikovanja letošnjega programa sva imela v mislih vaše zadovoljstvo in sloves programsko najbolj drznega festivala v Evropi*. Meniva, da se drznost ne izkazuje samo z imeni uveljavljenih izvajalcev, ampak tudi s spodbujanjem domače ustvarjalnosti, ki lahko zaživi najbolje, kot je mogoče, samo z vašo podporo.

  Dobrodošli v neomejeni kozmos kreativnosti in glasbenih užitkov!

  Bogdan Benigar, programski vodja 60. jazz festivala ljubljana

  Bogdan Benigar

  programski vodja 60. Jazz festivala Ljubljana

  Cankarjev dom
  Vodja programa jazza in glasb sveta


  Edin zubčevič, programski vodja 60. jazz festivala ljubljana

  Edin Zubčević

  programski vodja 60. Jazz festivala Ljubljana

  Simon Popek

  Programski direktor festivala
  Foto: Peter Uhan

  Kdo želi biti »milijonar«


  Liffe bo letos obhajal trideseto festivalsko obletnico oziroma, če smo natančni in malo pikolovski, 23. izdajo, saj je bil do leta 1996 poznan kot Film Art Fest.

  Neizpodbitno pa ostaja dejstvo, da Cankarjev dom v Ljubljano polnih trideset let prinaša kakovostno ter žanrsko in geografsko različno produkcijo, ki ji bo na številnih prizoriščih v kratkem pomahal milijonti festivalski obiskovalec. In to ob trideseti izdaji? Če spremljamo trende obiskovalcev, zveste publike, ki dvanajst dni okupira mestne – in posamične regionalne – kino dvorane, ga bomo deležni že med festivalsko predprodajo. 

  Obenem se vprašajmo, kaj bo 30. Liffe ponudil v programskem smislu. Je to »vprašanje za milijon«? Ta trenutek še ni povsem jasno, s čim bo presenetila sveža produkcija, ki se po svetu zadnja leta v najkakovostnejši obliki manifestira v poznospomladanskih, poletnih in zgodnjejesenskih terminih. 

  Ker Liffe redko izpusti priložnost, da bi v retrospektivnem segmentu opozoril na pomembne kulturne, družbene ali politične obletnice in prelomnice, se »vprašanje za milijon« lahko giblje tudi okrog žlahtnega retrospektivnega programa.

  Tridesetletnica padca Berlinskega zidu ne bo deležna prav velike pozornosti, saj smo fenomenu »konca zgodovine« veliko prostora namenili ob dvajsetletnici. Kaj pa 60. obletnica Castrove revolucije in rojstva novega kubanskega filma? Zveni že bolj mamljivo. Četrt stoletja od genocida v Ruandi?

  Osemdesetletnica začetka druge svetovne vojne? Tri četrt stoletja od Dneva D? Sto let od versajske pogodbe in rojstva Franceta Štiglica? Pol stoletja od koncerta v Altamontu in simbolnega slovesa od nasilnih šestdesetih let? Odločitve, odločitve … morda tudi o novem prizorišču, ki bi utegnilo razgibati festivalsko dogajanje, ali o predfestivalskem draženju, s katerim bomo liffovce povprašali po najljubših filmih, medtem ko bomo razkrivali najuspešnejše oziroma najbolj gledane filme prve tridesetletnice. Eno je gotovo, Liffe bo, in zakorakal bo drugemu milijonu naproti.   Glavni pokrovitelj / Main sponsor
  Telekom Slovenije
  Spletni medijski pokrovitelj / Online media sponsor
  Medijska pokrovitelja / Media sponsors