SL

  MREŽA FESTIVALOV JADRANSKE REGIJE PREDSTAVLJA:  Zimska izdaja 


  Štiri močne filmske zgodbe iz regije na ogled brezplačno na spletu med 10. in 18. decembrom

  Po dveh uspešnih pomladnih izdajah filmske manifestacije, združene v Mrežo festivalov Jadranske regije: Zagreb Film Festival, Sarajevo Film Festival, Festival avtorskega filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi in Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe, predstavljajo prvo Zimsko izdajo, ki bo od 10. do 18. decembra na spletni platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba prikazala štiri filme iz regije. To so Jaz sem Frenk Metoda Pevca, Asimetrija Maše Nešković, Oče Srdana Golubovića in Bog obstaja, ime ji je Petrunija Teone Strugar Mitevske. Filmi bodo dostopni gledalcem na območjih članic Mreže, in to popolnoma brezplačno.

  »Zimsko izdajo smo osmislili z željo, da s pomočjo platforme, ki združuje publiko petih velikih regionalnih festi-valov, prispevamo k dosegu nekaj pomembnih filmov, in to v zimskem času, ko več časa preživimo pred zasloni v toplini doma. Gre za filme, katerih distribucijski cikel se je do določene mere ali popolnoma poklopil s pan-demijo in zato niso dobili priložnosti doseči regionalnega občinstva v tolikšni meri, kot si to zaslužijo. V pro-gramu sta dva filma, ki ju publika zunaj matičnih držav morda ni imela možnosti videti, in dva, ki sta uspešne mednarodne turneje zaključila z vrednimi nagradami in priznanji,« so povedali organizatorji.

  Film Jaz sem Frenk slovenskega režiserja Metoda Pevca pred gledalce postavlja zanimivo moralno dilemo: Kaj bi storili, če bi podedovali milijonski znesek, za katerega veste, da je bil pridobljen s prevaro? Nepričakovana dediščina postaja jabolko spora med Frenkom (Janez Škof), upornikom, ki še vedno prisega na socialistične vrednote, in njegovim bratom Branetom (Valter Dragan), tipičnim posttranzicijskim tajkunom. Medtem ko Frenk raziskuje izvor denarja, ki si ga je njun pokojni oče prisvojil z raznimi sumljivimi posli, se Brane do denarja želi dokopati s pomočjo odvetnika in mreže brezvestnih očetovih prijateljev.

  V svojem debitantskem dolgometražnem filmu Asimetrija se režiserka Maša Nešković ukvarja z vprašanjem, zakaj nekatere zveze, celo tiste polne ljubezni, po nekem času razpadejo. V treh narativnih linijah film spremlja tri pare, katerih zgodbe se prepletejo nekega vročega poletja v pustem Beogradu: deček Pec in deklica Lola preživljata zadnje dni poletnih počitnic na predvečer Loline selitve v Kanado; soseda Olja in Ivan se spustita v strastno razmerje; Vera in Vladimir se razideta po dvajsetih letih zakona. V filmu igrajo Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović in Mateja Poljčić.

  Oče Srdana Golubovića je osvojil niz pomembnih nagrad, med njimi nagrado občinstva v programu Panorama Mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. Potem ko mu socialna služba odvzame otroka, brezposelni delavec Nikola zapusti svojo majhno vas na jugu Srbije in se peš odpravi na pot proti Beogradu, kjer bo svoj primer predal ministru. Vloga obupanega očeta, ki iz poraženca z družbenega roba postane junak našega časa, je Go-ranu Bogdanu prinesla številne nagrade in priznanja kot tudi nominacijo za nagrado Evropske filmske akademi-je za najboljšega evropskega igralca. Preostale vloge v filmu igrajo Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić in drugi.

  Film Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevske je satira, ki sledi dogodkom v makedonskem mestu Štip. Tam vsakega januarja lokalni duhovnik v reko vrže lesen križ, za katerim skače na  stotine muških. Tistega, ki ga izvleče iz vode, bosta spremljala sreča in uspeh. Tokrat se za križem spontano potopi tudi Petrunija in ga uspe zgrabiti pred drugimi. Moški so besni, ker si je ženska drznila sodelovati v njihovem ritualu. Nastane vsesplošni kaos, a Petrunija (v hvaljeni igralski izvedbi Zorice Nusheve) ne popušča. Film je bil premierno prikazan na Berlinalu, kjer je osvojil nagrado ekumenske žirije in nagrado Guild Film, a med števil-nimi uspehi je tudi filmska nagrada LUX Evropskega parlamenta leta 2019.

  Filmi bodo dostopni gledalcem iz Hrvaške, Slovenije, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore s predhodno registracijo na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

  Mrežo festivalov Jadranske regije podpira Podprogram MEDIA Programa Kreativne Evrope.

  Loading...
  Loading...
  Loading...
  Loading...