Pomladna izdaja predstavlja nagrajene filme z regionalnih festivalov


  Mreža festivalov Jadranske regije, katere slovenski predstavnik je Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe Cankarjevega doma, v okviru  Pomladne izdaje predstavlja nagrajene filme z regionalnih festivalov.

  Mednarodne in regionalne filmske uspešnice s podpisi avtoric: Klondike, Korzet, Alma Viva in Kelti, s spletnim in brezplačnim ogledom od 21. do 28. aprila.

  Tretja po vrsti, Pomladna izdaja, bo potekala od 21. do 28. aprila na platformi ondemand.kinomeetigpoint.ba in bo predstavila štiri uspešnice iz programa velikih regionalnih festivalov, članov Mreže festivalov Jadranske regije. Program vključuje dobitnika nagrade občinstva Mreže festivalov Jadranske regije, portugalski film Alma Viva, filma Klondike in Korzet, nagrajena na Sarajevo Film Festivalu, ter komično dramo Kelti, ki je osvojila nagrado za najboljšo režijo Sarajevo Film Festivala in nagrado za najboljši scenarij Filmskega festivala Herceg Novi. Po brezplačnih projekcijah si bodo zainteresirani lahko na platformi ogledali pogovore z nagrajenimi avtoricami.

  Klondike, močna drama ukrajinske režiserke in scenaristke Maryne Er Gorbach, je ovenčana z nagradami za najboljšo režijo festivala Sundance in Sarajevo Film Festivala ter nagrado Ekumenske žirije v Berlinu. Noseča Irka in njen mož Tolik živita blizu ukrajinsko-ruske meje. Nestrpno pričakovanje otrokovega rojstva grobo prekineta strmoglavljenje oboroženega malezijskega letala in bombardiranje njune hiše. Medtem ko vaščani bežijo pred vdori ruske vojske, Irka noče zapustiti svojega doma ter se tvrdoglavo posveča vsakodnevnim opravilom in odpravljanju škode.

  V središču dejanja zgodovinske drame Korzet režiserke Marie Kreutzer je avstrijska cesarica Elizabeta, splošno poznana po lepoti in navdihujočih modnih trendih. Namesto da posname že klišejsko zgodbo o lepi in mladi Sisi, Kreutzer na novo opredeli ustaljene okvirje žanra ob spremljanju svoje junakinje v obdobju, ko je njena dvorna, družbena in materinska vloga vse bolj kopnela. Luksemburška igralka Vicky Krieps je za vlogo Sisi osvojila nekaj prestižnih priznanj – od nagrade v canskem programu Poseben pogled pa do tiste za najboljšo igralko na Sarajevo Film Festivalu s sklenjenim nizom konec lanskega leta z nagrado Europske filmske akademije.

  Dobitnik nagrade za najboljšo režijo Sarajevo Film Festivala in nagrade za najboljši scenarij Filmskega festivala Herceg Novi, družinska drama s prvinami komedije Kelti v režiji debitantke Milice Tomović, daje intimen in iskren pogled v življenje družine, v kateri politična identiteta trči ob zapletene odnose. Zima 1993. Bill Clinton je izbran za predsednika, Audrey Hepburn umre, vojne, v katerih je socialistična Jugoslavija razpadla, še naprej trajajo. Minja praznuje osmi rojstni dan. Za darilo namesto koker španjela dobi sosedovega trinogega psa, da se z njim igra, a torta je napravljena iz margarine namesto iz masla. Medtem ko se otroci zabavajo v dnevni sobi, v kuhinji pijan večer, poln vonja po tobaku, koketiranja in alkohola jemlje svoj davek …

  Dobitnik nagrade občinstva za najboljši film Mreže festivalov Jadranske regije, prvenec portugalske režiserke Cristele Alves Meira, Alma Viva, je očarljiv film o odraščanju, vraževerju in žalovanju nedelujoče družine. Kot vsako leto mala Salomé počitnice preživlja v gorski vasici na Portugalskem. Tam jo babica Avo uči skrivnosti vraževerja. Ko Avo nenadoma umre, v vas pride njen sin Joaqim in norost se začne ... Režiserko je za snemanje tega filma navdihnila izkušnja odraščanja z žensko s hribovitega severovzhoda Portugalske, ki verjame v moč zelišč in v duhove.

  Pomladna izdaja je edinstven dogodek, ki zbrane vodilne regionalne festivale, združuje v Mrežo festivalov Jadranske regije: Sarajevo Film Festival (BiH), Festival avtorskega filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Črna gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija) in Zagreb Film Festival (Hrvatska). Program je brezplačen za vse gledalce z območij petih držav članic Mreže, s predhodno registracijo na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Mrežo festivalov Jadranske regije podpirata Podprogram MEDIA Programa Kreativne Evrope in Veleposlaništvo Švice v Bosni in Hercegovini.