Mreža festivalov Jadranske regije, katere slovenski predstavnik je Ljubljanski mednarodni filmski festival Cankarjevega doma, predstavlja
  Ecoscope: brezplačne projekcije dokumentarnih filmov in pogovor na temo varovanja okolja


  Smeti naše vsakdanje Nikolausa Geyrhalterja in Temni pokrov sveta Amirja Muratovića vodita gledalce v navdušujoč in hkrati opozorilen pogled na naš planet.


  Druga izdaja Ecoscopa, programa v organizaciji Mreže festivalov Jadranske regije, ki združuje filmske projekcije ter pogovor na temo ekologije in varovanja okolja, bo potekala od 1. do 7. aprila 2023 na spletni platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. V sklopu Ecoscopa si bodo lahko zainteresirani brezplačno pogledali nedavna dokumentarna filma, prikazana na Festivalu dokumentarnega filma Cankarjevega doma, in poslušali pogovor strokovnjakov o globalnem problemu zbiranja odpadkov in onesnaženja zraka s črnim ogljikom.

  Smeti naše vsakdanje (Matter Out of Place) priznanega avstrijskega dokumentarista Nikolausa Geyrhalterja (Our Daily Bread, 7915 km, Homo Sapiens) je bil ovenčan z nagrado Pardo verde WWF na Mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu. Avtor na sledi odpadkom po planetu – od planinskih vrhov Švice pa vse do Nepala, Maldivov in puščav Nevade – prikaže, kako bi ovekovečil prizadevanje ljudi, da zagospodujejo nepreglednim količinam smeti. Ali so zbiranje, ločevanje, sežiganje in zakopavanje odpadkov sizifovski napori, ki ta žgoči problem rešujejo samo navidezno?

  V dokumentarcu Temni pokrov sveta (Earth Beneath a Dark Lid) režiser Amir Muratović spremlja pilota, fotografa, alpinista in ekologa Matevža Lenarčića na poti okoli sveta z ultralahkim letalom. Matevževa potovanja dobivajo globlji pomen, potem ko spozna znanstvenika Grišo Močnika, ki preiskuje vpliv črnega ogljika, drugega največjega povzročitelja podnebnih sprememb, ki vplivajo na globalno segrevanje. Kot del projekta Green Light World Flight Matevž in njegov tim potujejo od Sarajeva in Milana čez Afriko, Patagonijo, Antarktiko vse do Indije in Butana ter ustvarjajo izjemno zbirko podatkov, da bi nam pomagali razumeti, kje se zadržujejo delci črnega ogljika.

  V pogovornem delu programa pod nazivom Ecoscope pogovori (Ecoscope Talks) sodelujeta Jaka Kranjc, strokovni vodja društva Ekologi brez meja (Slovenija), in Maja Prijatelj Videmšek, novinarka Dela, specializirana za teme ekologije in varovanja okolja. Pogovor bo, kot tudi filmi, na ogled brezplačno med trajanjem programa na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori in Sloveniji.

  Ecoscope je skupni program filmskih manifestacij, združenih v Mrežo festivalov Jadranske regije: Zagreb Film Festivala, Sarajevo Film Festivala, Festivala avtorskega filma Beograd, Filmskega festivala Herceg Novi in Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe. Osmišljen je s ciljem krepitve zavesti o ohranjanju narave in prizadevanjem vodilnih festivalov regije, da s svojimi dejavnostmi pripomorejo k pozitivnim družbenim spremembam. Prva izdaja projekta je predstavila dokumentarec Skrivno življenje dreves, predvajan konec leta 2022 v kinih v Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Herceg Novem in Cankarjevem domu v Ljubljani.

  Projekt je sofinanciran s sredstvi podprograma MEDIA programa Ustvarjalne Evrope.

  Loading...
  Loading...